Seznam alergenů

1.) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, škrob, mouky, krupice, kuskus, polenta, krupky, vločky, otruby, celozrnné pečivo, bulgur, pšeničný klíček, těstoviny, strouhanka, palačinky, müsli, dortové směsi, chléb, dorty, koláče, sušenky, slad, sladové pivo, sladová káva, kakaové nápoje, směsi koření, sojová omáčka, jíška, čokoládové tyčinky, cereální tyčinky apod.

2.) Korýši a výrobky z nich

Krevety, langusty, raci, humři, krabi, mořští ráčci a raci, raččí máslo, krevetová pasta, sashmi, surimi, paella apod.

3.) Vejce a výrobky z nich

Slepičí vejce, husí, kachní, krůtí, křepelčí, holubí, pštrosí vejce, vaječný žloutek i bílek, šlehaný vaječný bílek, vejce v tekuté podobě, vejce v prášku, mražená vejce, lysozym z vejce (v sýrech), lecitin ze slepičích vajec, „pojiva ze zrn a ozdoby na chlebu a pečených výrobcích, cukrová poleva, dorty, koláče, pečené výrobky, podlouhlé piškoty, dorty se šlehačkou, majonéza, omáčky (Holandská, Bérnská), pojivo v mletých masech, obaly ze strouhanky, litá těsta, surimi, vaječný likér, vaječné těstoviny apod.

4.) Ryby a výrobky z nich

Veškeré druhy ryb, syrové, vařené, pečené i marinované, kaviár, jikry, rodol, surimi, ančovičky, sardelová pasta, worchester, asijské kořeněné omáčky i směsi koření, sushi apod.

5.) Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

Podzemnicový olej, arašídové máslo, vegetariánské náhražky masa, omáčky, dresinky, pesta, jídla různých národů (asijská, mexická, africká) apod.

6.) Sojové boby a výrobky z nich

Sojové mléko, sojové dezerty, sojový olej, sojová bílkovina, tofu, koření (sojové omáčky, omáčky tamari, teriyaki, worchester), maso, tempeh, klíčky sojových bobů, surimi, chléb a pekařské výrobky, klobásové produkty apod.

7.) Mléko a výrobky z něj včetně laktózy

Mléčná bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina, laktalbumin, laktoglobulin, mléko, sušené mléko, smetana, zakysaná smetana, creme fraiche a creme double, podmáslí, jogurt, kefír, sýry, nízkotučný měkký sýr, máslo, přepuštěné máslo, margarin obsahující mléko, čokoláda, pekařské výrobky, syřidlo, nugát. Nejsou snášena i mléka kozí, ovčí, buvolí a koňské apod.

8.) Skořápkové plody a výrobky z nich

Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie, olej z vlašských i z lískových ořechů, marcipán, nugát, ořechové polevy, těsta, másla, pekařské výrobky, dezerty, sušenky, čokoláda, zákusky, müsli, doplňky salátů, pesto a podobné omáčky, salátové dresingy, vegetariánské pokrmy apod.

9.) Celer a výrobky z něj

Kořen celeru, celerové semeno, stonek a list celeru, zeleninové džusy obsahující celer, celerová sůl, směsi koření, kari, bujóny, polévky, dušená masa se zeleninou, omáčky, klobásy a masové produkty, lahůdkové saláty, zeleninové saláty, bramborový salát i odlehčený apod.

10.) Hořčice a výrobky z ní

Hořčičná semínka i naklíčená, hořčice, hořčičný olej, klobásy a masové produkty apod.

11.) Sezamová semena a výrobky z nich

Sezamová semínka, sezamový olej i pasta (tahini), sezamové máslo, sezamová mouka a sůl, chléb, pekařské výrobky, krekry, cereálie apod.

12.) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích větších než 10mg/kg nebo 10ml/l vyjádřeno jako celkový obsah CO2

Oxid siřičitý a soli kyseliny siřičité, Víno (sířené) a další alkoholické nápoje, sušené ovoce, které má zůstat světlé, bělka při přípravě bramboráku nebo křenu apod.

13.) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

Mouka z vlčího bobu, rostlinné bílkoviny v chlebu a pekařských výrobcích apod.

14.) Měkýši a výrobky z nich

Slávky (škeble jedlé, modré, hřebenatky, ústřice), hlemýždi, hlavonožci, olihně, chobotnice, sépie, černé nudle, pokrmy ze syrových měkkýšů, – sašmi, ceviche, polévky Buillabaisse, paela apod.